Terug

Knokke Heist, AZ Zeno

Knokke Heist, AZ Zeno

AZ ZENO (Ziekenhuis EN Oostkust) staat voor het nieuwe ziekenhuisgebouw te Knokke-Heist maar ook voor de blijvende ziekenhuiscampus te Blankenberge.

Het nieuwe ziekenhuis zweeft als het ware boven het landschap en wordt door licht en natuur gedomineerd. De ontwerpers koppelen hoogtechnologische zorg aan een algemeen gevoel van welbehagen en vrije beweging voor iedereen die in het nieuwe ziekenhuis verblijft, werkt of komt.

De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos met als gevolg een uitnodigende en inspirerende omgeving. De architectuur maakt als het ware deel uit van het genezingsproces.

Ceci n’est pas un hôpital – de verwijzing naar Magritte duidt op een ziekenhuis dat niet aanvoelt als een ziekenhuis maar eerder als een geruststellende en open state-of-the-art zorgomgeving die inspirerend is, vol licht, natuur, warmte en verbeelding.

Op 4 februari 2013 verschenen de eerste bouw­kranen op het bouwterrein. De ruwbouw duurde tot augustus 2015 en werd uitgevoerd door de tijdelijke vereniging BAM Contractors (voorheen CEI De Meyer) & Interbuild. In september 2015 startten de afwerkingswerken en technieken. Deze werken werden gegund aan collega-aannemers. De verhuis staat gepland in 2017 waarna het nieuw ziekenhuis AZ Zeno geleidelijk aan in gebruik wordt genomen.

 • Bouwheer
  AZ Zeno
 • Project manager
  Grontmij
 • Veiligheidscoördinatie
  Vekmo
 • Aanvang der werken
  2013
 • Einde der werken
  2015